Dynamics AX 3.0 'da Axapta Business Connector (COM+ )-1

COM+ nesnelerini kısaca tanıyacak olursak: COM (Component Object Model), Nesne tabanlı bir programlama modeli olarakta bilinen COM uygulamaları, iki yada daha fazla uygulama veya bu uygulamaların bileşenlerinin birbirleri ile iletişimini sağlamaya yarayan teknolojidir. Axapta açısından COM+ nesnesi Axapata ile dış uygulamaların iletişim sağlamasında kullanılır (.Net, Vb,Word,Excel vb....)

İlk olarak Axapta Business Connector'ü nasıl register (bilgi kütüğü) edeceğimize bakalım. Axapta Configuration Utility i çalıştırıp Business Connector segmesini seçtiğimizde Business Connector register (bilgi kütüğü) sayfası ile karşılaşırız


1. Business Connector üzerinden gelerek; Axata içinde bulunan kodumuzu debug (ayıklama) etmek istiyorsak işaretlenmelidir. Portal kullanıyorsak ve web sayfasından gönderilen post işlemini de takip etmek istiyorsak yine işaretlenmiş olması gereklidir.

2. Business Connector üzerinden gelerek; Axapta'ya login olmak istediğimizde varsılan kullanıcı parolasını veya bizim tarafımızdan atanan bir paraloyu kullanabiliriz. Yalnız dikkat etmemiz gereken bu parolanın Axaptaya login olma yetkisine sahip bir kullanıcıya ait olmasına dikkat edilmelidir.

3.Business Connector 'ü register(bilgi kütüğüne ) eder yada kapatır.


Bu formda üzerinde register tuşuna bastığımızda, COM+ nesnesi register etme seçenekleri karşınıza gelecektir.

Makalemizde sıkça kullanılan COM+ nesnesi şeklinde yapılan register (bilgi kütüğü) işlemi üzerinde duracağız. O sebepten dolayı Register COM+ seçeneğini seçerek register etmek isteğimiz bilgisayar bilgisi seçiyoruz. Axapta Business Connector library de register edeceğimiz DLL 'in yolunu göstermektedir. Aslında sistem tarafından register edilen DLL Axapta Client'ın bin alt dosyası içinde bulunan axcom.dll'i dir.

"OK" tuşuna bastığımızda Business Connector COM+ nesnesi belirtiğimiz bilgisayarda yaratılmış olacaktır.









Bilgisayardaki durumunu Component Services konsolundan görebilirsiniz. İlgili konsol'a Administrative Tools 'un altından erişe bilirsiniz. Component Services konsolu ile COM+ nesnesinin çalışıp çalışmadığını görebileceğimiz gibi nesneyi kapatıp tekrardan başlatabiliriz.

Yarattığınız Business Connector COM+ nesnesinin çalışıp çalışmadığını Axapta üzerinden de test etmek istiyorsak. Axapta içinden Yönetim > Kuruluş > Internet > Parametreler formununun COM statüsü segmesinden Test tuşuna basarak test edebiliriz.










Test işlemini Business Connector COM+ nesnesini kurduğunuz bilsayar üzerinden test etmelisiniz. Test sonucunuz başarı ile sonuçlanması durumunda yukarıda gördüğünüz ekrana benzer bir ekranın görüntülenmesi gerekir. Bağlantı raporunda sisteme hangi konfigürasyon,uygulama, veritabanı,sistem dizini ve AOS bilgileri raporlanacaktır.

En sık rastlanan hata olarak, yetki ile ilgili bir hata çıkması durumunda Component Services konsolundan Navision Axapta Business Connector üzerine gelip sağ tuşa basarak özellikleri seçiniz ve Identity segmesinden this user bölümüne kurulumu yaptığınız bilgisayarda yönetici (Administrator) yetkisine sahip kullanıcı tanımını yapınız. Yetki probleminizi bu şekilde aşabilirsiniz.

Volkan Acar

volkan.vacar@gmail.com

Hiç yorum yok: